Geef iets een andere naam en het is anders.
Giel Beelen?
Ik las op de Spreekbuis een interview met Giel Beelen:
”Het is allemaal audio en het gaat om goede verhalen. Via welk distributiemedium je luistert dat maakt niet uit.”
Ben ik het niet mee eens. Een abonnee op een podcast is niet te vergelijken met een luisteraar van de radio. Alleen in hele oppervlakkige zin (lees: je kunt het horen en er zit geen beeld bij, maar dat geldt voor cassettebandjes en verjaardagskaarten waar muziek uit komt ook).
Een podcast beschikt over uitstekende distributie; de podcast wordt automatisch naar de liefhebber verstuurd zodra er een nieuwe aflevering is. Radio is vrijblijvender van karakter. De persoon moet telkens op tijd afstemmen op het juiste kanaal. Dat is vaak onhandig omdat we onze eigen tijd willen bepalen. En natuurlijk zijn veel radioprogramma’s ook als podcast beschikbaar waarmee de distributie in een klap wel uitstekend is.
Maar ook inhoudelijk zijn er grote verschillen op te merken. Heel veel goeie verhalen kunnen niet op de radio omdat de radio voor Het Algemene Publiek bedoeld is. Men moet altijd rekening houden met een soort gemiddeld kennisniveau, gemiddelde smaak enzovoorts. Bij de podcast heb je dat probleem niet, sterker nog, elke podcastmaker zal je adviseren om je heel specifiek te richten tot een bepaalde niche.
Kortom: radio is generiek, podcast is specifiek.
Buma/Stemra
De Spreekbuis publiceerde vorige maand een interview met Buma/Stemra:
Buma/Stemra bij online radio en podcasting | Spreekbuis
Het wekt vooral veel vragen op.
Eerstens:
Zodra je muziek op je online platform gebruikt, is een licentie bij Buma/Stemra nodig. Met deze licentie mag je gebruik maken van het door Buma/Stemra vertegenwoordigde repertoire. Dat zijn de songs van ruim 25.000 componisten die bij ons zijn aangesloten, maar ook die van buitenlandse auteurs die Buma/Stemra in Nederland vertegenwoordigt. De vergoeding die jij voor je licentie betaalt, keren we uit aan deze auteurs en hun uitgevers.
Dit is niet het geval als je de podcast op SoundCloud publiceert. Van Gabor Hendriks, accountmanager online bij de Buma, mailde mij namelijk een paar jaar terug al:
Wij hebben inderdaad een licentie met SoundCloud voor het onlangs in Nederland gelanceerde SoundCloud Go en SoundCloud Go+. Deze dekt al het muziekgebruik uit het repertoire dat Buma/Stemra vertegenwoordigt, onder meer in mixen en podcasts.
Dit geldt dus alleen voor muziek die onder Buma/Stemra valt (lees: Nederlandse artiesten en landen waar Buma een deal mee heeft). Dus niet voor alle muziek…
Ook opvallend in het interview:
We merken dat podcasts momenteel erg populair zijn. Omdat een podcast qua inhoud erg kan verschillen beoordelen wij per geval of de huidige podcast licentie toepasbaar is of dat een andere licentie beter aansluit. We raden dan ook aan om contact op te nemen als je een podcast wilt beginnen.
Buma maakt dealtjes die niet openbaar gemaakt worden. Dus de ene podcaster is duurder uit dan de andere. Hier heb ik ooit met Buma in gesprek willen gaan als ik de uitkomst van dat gesprek in mijn nieuwsbrief zou mogen delen maar dat wilde Buma niet. Heb het gesprek toen afgeblazen (duh!).
En tot slot deze opmerking van de Buma:
De overeenkomst tussen Spotify en Buma/Stemra is van toepassing op al het muziekgebruik in Nederland. Dit is inclusief podcasts, waardoor je hier geen aparte licentie voor hoeft af te sluiten.
Heel raar want Wilbert Mutsaers van Spotify vorige week tijdens het Cross Media Café Radio & Podcast kon juist geen antwoord geven op de copyrightkwesties die voor podcasts spelen. Ik verbaasde me er juist over want (nu citeer ik even uit mijn eigen nieuwsbrief):
Een vrij zotte situatie want een platform als Spotify dat alle rechten geregeld heeft voor alle artiesten ligt nog altijd met advocaten overhoop als een podcastmaker een beetje muziek wil laten horen.
En nu zegt de Buma dus dat het allemaal al geregeld is in de overeenkomst tussen Spotify en Buma/Stemra van vele jaren terug?
Wat vaag allemaal! Snap jij het nog?
Verslagjes Cross Media Café Radio & Podcast
Elger zoekt podcastgids
Elger van der Wel zoekt podcastgidsen, mensen die goeie podcasts willen tippen. En vraagt zich af hoe dat zou moeten.
Gezocht: podcastgids • Numrush
Ik heb wel een idee, heb ik al een tijdje: zoek de samenwerking met de radio op. Radio is perfect om korte stukjes podcasts te laten horen in combinatie met gesprekken hierover, misschien een interview met een maker etc. Dus radio voor een korte kennismaking en voor wie de podcast helemaal wil horen zoekt ’m op in zijn of haar podcastapp en gaat er even rustig voor zitten. En van dat radioprogramma MOET (duh!!!) je natuurlijk ook een podcast maken.
Tot zover.