De kerk die Paradiso heet
Er valt deze week weer veel te vertellen over de podcast dus als je het niet erg vindt, brand ik maar gelijk los.
Er valt deze week weer veel te vertellen over de podcast dus als je het niet erg vindt, brand ik maar gelijk los.
De Willem Podcast
Voor wie die Holleeder nog niet helemaal beu is (ik wel), er is ook een podcast die het proces op de voet volgt, wekelijks. Geproduceerd door Dag en Nacht Media:
Liever muziek
Over de zin van het leven kun je een lekker debatje opzetten. Maar ik kom dan toch al gauw tot muziek.
Without music, life would be a mistake.
Quizvraag, wie zei dat? Nietzsche. Kan je het alleen maar roerend mee eens zijn natuurlijk.
En ook op dat vlak gebeurt er steeds meer in podcastend Nederland. Zo tweette Angelique Houtveen van de week dat ze er zelfs 2 heeft:
En ook het heugelijke feit dat de vaderlandse poptempel met het naampje Paradiso dit jaar 50 jaar bestaat, krijgt van alle kanten aandacht. Zo bundelde Met het Oog op Morgen een paar gesprekken van eerder dit jaar tot een special:
Deze Dag Toen: 'Kosmisch ontspanningscentrum' Paradiso geopend - NPO Radio 1
Opvallend is wel dat er geen documentaire over Paradiso 50 gemaakt is. De podcasts die er zijn halen wat anekdotes op aan de hand van de usual suspects, maar daar blijft het bij. Inhoudelijk is dat erg zwakjes. Misschien houden we een audiodocumentaire nog te goed? Die moet er wel komen vind ik!
Paradiso heeft natuurlijk een hele boeiende geschiedenis. Ooit was het een kerk maar daar kwam geen kip op af. Totdat het een popkerk werd. Menig popster die daar heeft opgetreden wordt gezien als een hele of halve heilige. En weet de gemeente voor zich te winnen en in hogere sferen te krijgen. De mystificatie treedt vrijwel direct op voor wie eenmaal op het legendarische podium plaatsneemt. Of je nou Thé Lau bent die in een uitverkocht Paradiso “iedereen is van de wereld” laat meebrullen of Prince die getooid in netkousen, een damesslip en een potloodventersjasje liedjes over pijpen en incest zingt, de gemeente raakt in vervoering en ontsnapt voor even aan de krankzinnigheid van het bestaan.
“Dankjewel dominee, uhm popster!”
Bijsluiter: los van de muziek, het is allemaal slechts theater.
Van de week sprak Job de Wit met Faberyayo die we kennen als de rappende mens van de Jeugd van Tegenwoordig. Maar hij doet ook andere dingen, zoals verhalen schrijven. Een geinig interview van Studio de Wit die al een tijd deze podcast over muziek maakt en zich met name richt op modernistische muziekmakers:
Faberyayo — Studio de Wit — Overcast
Facebook, voor wat het nog waard is
Patreon heb ik al een paar maal eerder genoemd in mijn nieuwsbrief. Het is een website die makers en donateurs aan elkaar koppelt. Noem ze Patreons, mensen die voor een vast bedrag per maand of een vast per product betalen. Dus telkens als jij als podcaster iets nieuws maak krijg jij centjes van de groep die je ondersteunt. Een prachtig selfsupporting systeem. Welnu, onlangs viel op The Verge te lezen dat Facebook soortgelijke concurrerende plannen heeft:
Facebook is rolling out Patreon-style subscriptions for a small group of creators - The Verge
Nu is Facebook op dit moment zo'n beetje de grafkelder van het internet, dus hoe dat gaat aflopen…
SoundCloud is altijd winning
Mijn favoriete podcastservice SoundCloud, van Duitse/Europese kwaliteit, biedt nu de mogelijk om uploads voor publicatie in te plannen. Handig!
SoundCloud » Start Scheduling Your Releases & Never Change Your Plans Again
Tot slot een kodakje dat ik van de week uit mijn Facebook-archief opdiepte. Geen idee wie hem gemaakt heeft.
Van die dingen dus. Heb een goed weekende en tot volgende week!