En we moeten doorrrrr!
Te krap in de tijd
Het lijkt erop dat tv-programma’s verkeerd gepland worden. Dat er teveel onderwerpen en teveel gasten in te weinig tijd gepropt worden. Meneer of mevrouw de presentator roept zodoende met enige regelmaat “we moeten doorrrr!” Matthijsje gaat nog verder met zijn “laatste minuut!” die hij op z'n Führeriaans zijn gasten toeblaft. Ga je daar overheen dan hoef je als gast nooit meer terug te komen.
Menig Nederlander zit daarom na het avondeten zich helemaal gestresst te voelen want het moet allemaal snel, hup, vlug vlug! En zelfs de bandjes krijgen maar 1 minuutje de tijd om hun ding te doen. Coupletje, refreintje, Matthijs houdt je album ff 1 seconde in de lucht, slaat hem met een klap op de tafel en hij moet weer doorrrr!
In een podcast zul je dit nooit, ever ooit gaan meemaken. Gehaast is er niet bij. Geen gejakker of gejaag. Lul lekker net zolang als je wilt lullen. We hebben de tijd.
Hoewel? In menig podcast gaat men er wel af en toe ff tussenuit om de reclamemensjes tevreden te stellen. De reclameboodschappen moeten immers wel op tijd worden ingestart anders worden de geldmensjes boos.
Nu is reclame een godvergeten irritant middel. Gehaat door zowat iedereen en mij in het bijzonder. Een middel dat overigens net zo hard begint uit te werken als de speed dat bij Herman Brood deed in zijn laatste jaren.
De luisteraar als donateur
Nu kun je ook je luisteraars laten betalen. Deze methode past Adam Curry al jaren toe. Hij maakte van zijn luisteraars donateurs.
Zijn No Agenda podcast, die Adam samen met John Dvorak maakt, wordt mogelijk gemaakt dankzij de luisteraars. En net zoals bij speelfilms ziet hij die luisteraars, zijn geldschieters dus, als zijn producenten. Ze mogen zich er inhoudelijk tegenaan bemoeien. Samen met Adam en John maken zij de podcast tot wat ‘ie is.
Echte betrokkenheid dus van en door de luisteraars.
Patreon
Er is al een tijdje een pasklare eenvoudige oplossing voor makers zoals podcastmakers die donateurs willen inzetten om aan geld te komen: Patreon. Het werd opgericht door Jack Conte, een muzikant die ooit veel geld middels reclame verdiende in de begintijd van YouTube en na een poosje bedacht dat het toch ook zonder reclame zou moeten lukken.
Patreon is opgezet voor muzikanten, schrijvers, YouTubers, podcasters en ga zo maar verder.
Sommige makers op Patreon hebben inmiddels vele donateurs. Zo heeft de podcast Last Podcast On The Left op het moment van schrijven 4201 donateurs. Wat maandelijks 23.574 dollar (!) oplevert. Het zijn aantallen die blijven stijgen.
Specifiek voor podcasters
Podcastmakers krijgen van Patreon veel aandacht. Het enige “nadeel” op dit moment is dat Patreon nog slechts enkel en alleen de Engelse taal ondersteunt. Of het op dit moment voor een Nederlandstalige podcast zou kunnen werken is dus de vraag.
Een van de zaken die Patreon aanbiedt voor podcasters is een speciale RSS-link voor de donateurs zodat zij de podcast eerder kunnen beluisteren. En natuurlijk kun je op die manier voor de donateurs een speciale versie maken zonder advertentieboodschappen. Ook kan het audiobestand van de podcast rechtstreeks via Patreon aan de donateurs aangeboden worden. En meer van dat soort privileges kun je via Patreon de donateurs aanbieden. Handig!
Slim vind ik hoe de The Minimalist podcast op haar website de luisteraar de mogelijkheid biedt om eenmalig via Paypal te doneren of maandelijks via Patreon:
Support The Minimalists | The Minimalists
Want dat zie je veel online en ook onder podcasters: het verzoek om incidenteel te doneren via Paypal. Dat is voor elke podcaster dus heel simpel in te stellen en via de website aan te bieden.
Patreon publiceerde onlangs 7 handige tips voor het promoten van een podcast:
The 7 Best Podcast Promotion Strategies (And How to Use Them) - Promotietips voor je podcast.
Je eigen Patreon bouwen?
Het is dus wel jammer dat Patreon zich vooralsnog alleen op de Engelstaligen richt. Maar wie handig is met bijvoorbeeld WordPress-software zou kunnen overwegen om een donatietokozelf te configureren of te laten configureren. Toegegeven, je moet er een beetje een WordPress-nerd voor zijn (*steekt vinger op*). Lees: ff een paar weekjes klootviolen met de WooCommerce plugin en WordPress en dan heb je er een.
Podcasten en alles 100% in eigen beheer houden, het kan. En er is geen hogere wiskunde voor nodig.
Lijn 14: een podcast over podcast
Lijn 14 is een podcast over podcasts. Poosje geleden begonnen. In de 1e aflevering is Chris Bajema te gast. Hij vertelt onder andere dat ‘ie een jaar lang heeft lopen nadenken “wat ga ik nou doen?” Kortom: om tot een goeie podcast te komen mag je best wel ff een tijdje met jezelf gaan lopen brainstormen.
Podcast Lijn 14 – Studio Lijn 14 - Een podcast over podcasts. Net zo meta als #podpraat.
Mijn interviews over nieuwe radio
Een paar jaar geleden (*kuch* 5 jaar geleden) tijdens het NPOX festival in Hilversum interviewde ik voor De Nieuwe Reporter radiomakers Tjitske-Mussche, Bert Kommerij en Willem Davids over de toekomst van radio. Van de week beluisterde ik ze nogmaals en vond ze nog altijd behoorlijk relevant en beluisterenswaardig:
Normaal ben ik van het knip- en plakwerk, muziek en sounddesign erbij, maar hier hoor je mij gewoon râuw en pûahr wat vragen stellen. Hoewel je op mij als interviewer wel wat kunt afdwingen, deze gesprekken verlopen goed, al zeg ik het zelf. Misschien moet ik het gewoon vaker doen op deze manier. Gewoon recht voor zijn raap(horst)…
En nu ik het toch over mijn eigûh heb… ik maakte van de week een interviewtje af dat al 6 jaar op de plank lag. In September 2011 interviewde ik de Nederlandse graffiti-artist NEAR! Ik monteerde het tot een korte audiodoc. Maar schoof het terzijde want ik was niet tevreden. In 2015 deed ik er wat aanpassingen aan maar schoof het opnieuw terzijde. Nog steeds niet tevreden. Van de week beluisterde ik het opnieuw en besloot het met een paar kleine aanvullende edits te publiceren. Gedane arbeid, hier het resultaat:
De basis hiervan is dus 6 jaar oud. Ik hoor er mijn invloeden in terug. Zal verder niemand opmerken. En nee niet muzikaal gezien, maar qua editing. Zou ik nu niet meer zo snel doen, maar het levert voor mij wel een tijdsbeeld op. “Zo deed ik dat toen.” En ging toen weer doorrrr!
Techniek dient de mens
Anchor is een app waarmee je heel eenvoudig korte audioberichten kunt opnemen en kunt delen met je volgelingen. Het was er al een tijdje maar nu heeft men onlangs een nieuwe functionaliteit aan de app toegevoegd en dat is - ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat je hem al voelt aankomen - podcasting! Allerlei fragmenten die je hebt opgenomen kun je via de app aan elkaar lijmen tot een podcast. Je kunt er een muzikaalbehangtje aan toevoegen en meer dan een veterstrikdiploma heb je er niet voor nodig. Gewoon met je iPhone, of Android vanaf het strand, de camping of de parenclub.
Een enorm goed staaltje democratisering van de media dankzij Anchor wat mij betreft!
Anchor is now the easiest way to make a podcast, ever.
Tot zover weer want ik moet ook weer doorrrrr!