Schouder aan podcastschouder staan wij samen sterk.
Slimheid of liefde?
Spotify is in gesprek om het podcastnetwerk van The Ringer over te nemen. Wat een stelling bij Tim de Gier van Dag en Nacht Media opwierp:
Tim zou dus graag verhalende podcasts willen produceren maar het kost hem teveel geld. Nu is Dag en Nacht Media een van de netwerken dat juist geld omzet (redactie kan ervan leven). Kortom: dit klinkt nogal deprimerend. Als Tim al geen brood ziet in verhalende podcasts, tja wie dan wel?
Veel onafhankelijke podcasters die verhalen maken verdienen er helemaal niets aan. Ik kan erover meepraten.
En als we de lijn van Tim volgen dan zullen we misschien beter kletscasts gaan maken. Met een paar gasten over een onderwerp praten zonder editing, of in elk geval met minimale editing. Ben je zo klaar, makkelijk, goedkoop.
Waarmee ik overigens niet wil afgeven op de kletscasts. Maar qua tijdsbestek is het echter totaal niet vergelijkbaar met wat verhalenmakers doen.
En als je het ook nog eens consequent aan een publiek wil voorleggen, bv eens per maand een nieuwe episode klaarhebben, dan legt dat helemaal een wissel op je bestaan.
Zoiets kun je alleen volhouden als je het met alle liefde maakt. Ik hoop dat Tim dat ook ziet en begrijpt. En ik hoop dat Dag en Nacht Media hier ook in gaat willen investeren ipv alles alleen maar af te meten op basis van de poen en populariteit die het oplevert.
Ook van toepassing in dit verband, deze tweet van Michiel van de Weerthof van de podcast GEEL:
Ik begrijp Michiel zijn geworstel maar wat goed. Ook hij denkt dat kletscasts eenvoudiger, consistenter en sneller te produceren zijn dan de podcast die hij maakt en enorm veel tijd kosten om te maken. Wie vergoedt die tijd? Niemand. He-le-maal niemand. En of er ooit een businessmodel voor dit type zal komen is maar zeer de vraag.
Linda Duits reageerde aanmoedigend op de tweet: "Doorgaan met podcasts maken"
Ik denk dat wij podcasters elkaar moeten stimuleren, moeten aanmoedigen, we moeten schouder aan podcastschouder gaan staan. We doen het niet voor de poen. We doen het omdat we het moeten doen, omdat we het willen doen. Omdat er diep bij ons vanbinnen een innerlijke vlam brandt.
Dit:
Ook even los van Twitter geciteerd (stel dat Twitter omflikkert):
A lot of people work hard for little or no money to make something they hope you'll enjoy. Not since the punk rock scene of the 80s have I seen something so largely driven by people's joy, and their love of the medium and process, no matter how difficult or challenging at times.
Make Noise
Make Noise, a creator’s guide to podcasting and great audio storytelling is een boek van Eric Nuzum waar James Cridland van Podnews behoorlijk enthousiast over is. Het boek is helaas niet bij Bol.com of Amazon.nl te bestellen. Of wel maar alleen in een door DRM verziekt formaat als Kindle of DRM-ePub-ellende via Bol.
This is a great book: possibly the only book on audio storytelling that I’ve learnt lots from and enjoyed enough to keep reading for hours on end.
If you’re looking for a book about how RSS feeds work, the best way to edit audio on an Apple Mac, or how to choose a microphone, this is not the book for you.
But if you care less about the technology and more about the audio storytelling experience, you should rush out and grab a copy today. It’s a great investment, and will help you produce your best work.
Podcast als dialoog
Bart van Maanen van Klankplank schreef een tof stuk dat de podcast op een voetstuk zet. Goed leesvoer dus!
Mensen meenemen in een informatief en oprecht verhaal waar je het wel of niet mee eens kunt zijn, dat is van een andere orde. Dat biedt ruimte voor zowel instemming als tegenspraak. Voor dialoog dus, voor een publiek, voor een community, voor mensen.
Aandacht voor VERVORMER
Qua aandacht voor mijn podcast VERVORMER gaat het heel goed. Zo publiceerde mijn Vlaamse buurman "goeie pintjes!" de HUMO een stuk naar aanleiding van mijn aflevering ‘Ik hou van jou… ik evenmin’.
En vandaag verscheen in de gedrukte krant Den Haag Centraal een artikel over de aflevering 'Een aanraking op afstand' die ik maakte over de arts Peter van Vliet die op de afdeling intensive care van het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde ziekenhuis voor zijn patiënten piano speelt. 28 januari aanstaande spreek ik met hem in het radioprogramma Studio Haagsche Bluf op Omroep West daarover tussen 6 en 7 uur 's avonds. Het stuk voor Den haag Centraal is ook online te lezen op het blog van de journaliste, Joke Korving.
Lang leve de volledige focus. Lang leve het doorgaan tot het gaatje. Lang leven de maximale aandacht en liefde. Lang leve podcasters! Tot volgende week!