Over mij

Mijn naam is Marco Raaphorst, geboren op 3 juli 1968 in Den Haag. Ik ben ondermeer bekend van mijn samenwerking met Wim de Bie voor zijn podcast Bie’s Warboel (techniek en montage), de radiodocumentaire Radio Doc ‘Wim de Bie: de Radio Jaren – van Uitlaat tot podcast’ (regie, interviews, editing en mixage), Flick Radio onder regie van Bert Kommerij, Oostende Healing en mijn podcast over muziek: VERVORMER.

Daarnaast ben ik muzikant en sounddesigner. Zo componeerde ik ondermeer de muziek voor de theaterproductie Blonde Dolly van Sjaak Bral, de muziek van de time-lapse video Portrait of Lotte, 0 to 16 years in 4 ½ minutes en worden mijn geluiden meegeleverd met muzieksoftware en apps voor Android en iOS.

Sinds begin 2017 verstuur ik de wekelijkse Podpraat nieuwsbrief voor luisteraars en makers. Daarnaast lever ik ondersteunende diensten aan podcastmakers, bedrijven en organisaties.

Kortom: ik ben muziekmaker, sounddesigner, podcastmaker en podcastspecialist en leef voor de heilige drie-eenheid: muziek, geluid en verhaal.

  • Spijkers met Koppen

Goeie verhalen

Aan het harmonium van mijn vader viel niet te ontkomen, ik groeide op tussen de pijpen van het orgel. Het was de hele dag Bach in huize Raaphorst. Ondanks dat (of misschien juist wel dankzij dat) koos ik op mijn 14e voor de gitaar.

De gitaar kreeg ik snel onder de knie. Zo kwam ik al vrij snel op het North Sea Jazz Festival (1987) te spelen, toerde ik met de Tilburgse band MAM jarenlang in het clubcircuit van Nederland (inclusief uitverkochte grote zaal van Paradiso, voorprogramma The Scene), was ik te horen op de radio, te zien op televisie, speelde ik met Bon in het voorprogramma van de afscheidstournee van de Tröckener Kecks, maakte ik diverse CD’s en trad ik in 2018 met de gelegenheidsband The Record Man in Paradiso op naast oudgedienden Fay Lovsky, Henk Hofstede van NITS, Hans Croon van The Dutch, Pieter Bon en Tom America van MAM.

Vanwege Erkende Gewetensbezwaren vervulde ik mijn dienstplicht bij Oxfam Novib op een sociale manier. Kwam daar in aanraking met internet in 1997 en werd er meteen door gegrepen. De vrijheid van publiceren en communiceren sloeg bij mij in als een bom. In 2000 begon ik mijn 1e blog en een jaar later zette ik dat voort onder mijn 1e eigen domein, raapie.nl (ter ziele). In 2003 startte ik mijn internationale muziekbedrijf Melodiefabriek voor muziek en sounddesign.

En toen, in 2004, ik herinner het mij als de dag van gisteren, verscheen het woord podcasting op mijn scherm…

Bert Kommerij spreekt Flick Radio in (fotocredit: Marco Raaphorst)

Vanaf 2008, met name door mijn samenwerking met RVU/NTR radiomaker Bert Kommerij, ben ik mij naast muziekmaken en sounddesign ook serieus op storytelling gaan richten. Ik ontdekte This American Life en Radiolab en maakte kort daarna voor VPRO radio in mijn eentje mijn allereerste korte verhaal voor VPRO 1 Minuut.

Daarna was het hek van de dam. De combinatie van stemmen, muziek en geluid hebben mij sindsdien niet meer losgelaten.

Het genot van digitaal en software

muziek voor 10 jaar VPRO 3voor12

Sinds 1990 werk ik met muzieksoftware op de computer. Ik ben fanatiek geïnteresseerd in techniek en gespecialiseerd in audiosoftware. De ontwikkelingen volg ik op de voet en met diverse internationale bedrijven op dit vlak werk ik samen, zoals Reason Studios (Zweden) en Ableton (Duitsland).

Waar je vroeger heel grof met een stanleymes in de analoge tape moest snijden kun je tegenwoordig zelfs onhoorbaar in woorden snijden. De moderne techniek stelt mij in staat om veel preciezer dan ooit tevoren de audio compleet naar mijn hand te zetten.

Vakmanschap

Ik ga pragmatisch te werk om niet te vervallen in doorgeslagen perfectionisme. Sterker nog: ik ben dol op het goed inschatten van projecten om zo helder en effectief te kunnen leveren.

Daarom communiceer ik duidelijk zodat de afspraken voor zowel de klant als voor mijzelf helemaal duidelijk zijn. Vervolgens zal ik daar een realistische planning aan koppelen.

Ik ben geen jaknikker en meeloper. Verwacht van mij een unieke aanpak die gestoeld is op vakkennis en ervaring die ik in de loop van velen jaren heb weten op te bouwen.

Klinkt dit interessant en wil je meer weten? Vul dan het contactformulier in. Je kunt me ook rechtstreeks mailen op marco@melodiefabriek.nl of telefonisch bereiken op 06 45 49 2000. Of bereik me op Twitter.

De podcast maakt een opmars in Nederland. Wil je meer weten over podcasting en door mij op de hoogte gehouden worden? Elke vrijdagavond om 8 uur lever ik een boel interessant lees- en luistervoer voor het weekend. Abonneer je per e-mail:

Wil je de wekelijkse Podpraat-nieuwsbrief met een kleine financiële bijdrage ondersteunen? Kijk op Petje.af/podpraat voor de mogelijkheden.