Het nut van RMS waarden in Audacity

De gratis opensource audiotool Audacity heeft een erg handige ingebouwde feature: het toont visueel de RMS waarden RMS (Root Mean Square) geeft de gemiddelde geluidsdruk aan en in Audacity wordt dit zichtbaar gemaakt via het lichtblauwe gebied in het middengedeelte van de golfvorm.

Bovenstaand voorbeeld is een editing die ik ontving voordat ik hem ging masteren. Na mastering ziet dat er zo uit:

Je ziet dat de lichtblauwe strook iets constanter is in deze versie. Dit duidt erop dat de geluidsdruk constanter is. Dit wordt veroorzaakt door het toepassen van compressie, limiting, EQ en door de afzonderlijke fragmenten iets beter in balans te brengen. Wat we dus masteren noemen.

Een constant doorlopende lichtblauwe lijn van gelijke grootte is niet haalbaar. Met name omdat RMS geen rekening houdt met ons niet-lineaire gehoor (het is meer gevoelig voor bepaalde frequenties, met name in het spraak-/middengebied). Vandaar ook dat we RMS met een korreltje zout moeten nemen. Het geeft dus ‘zo ongeveer’ de gemiddelde geluidsdruk weer maar het is daarbij afhankelijk van het type materiaal, de frequenties en dynamiek ervan. RMS biedt wel veel meer visuele houvast dan het kijken naar de pieken die in het donkerblauw worden weergeven. Daarom is dit een zeer handige feature van Audacity te nomen!

Hopelijk gaat Audacity in de toekomst ook LUFS-waarden afbeelden. Met name visualisaties hiervan voor Integrated, Momentary en Short-term in verschillende kleuren kunnen dan voor extra houvast zorgen.

Wil je mijn artikelen en podcasts ondersteunen middels een gift? Dat kan eenmalig of periodiek per maand, kwartaal of jaar.

Door Marco Raaphorst

podcastmaker, sounddesigner en muziekmaker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *