Podpraat #194 – geschiedcasting

Met deze week: 100% Black Friday-korting, podcastles Weekendschool Den Haag, Klassieke girlpower en meer!

When Black Friday comes

I’ll stand down by the door

And catch the grey men when they

Dive from the fourteenth floor

Black Friday – Steely Dan

Wie produceert hoopt dat er consumenten zijn. Het is immers de hand die voedt.

Maar al dat consumeren heeft ook iets lelijks. Want als vliegen komen ze op de producten met korting af. Kopen dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben, maar ja die korting hé?

En dan te bedenken dat wij podcasters altijd al, elke dag weer opnieuw, alles met 100% korting weggeven.

Podcastles voor Weekendschool Den Haag

Op verzoek van collega Peter de Ruiter assisteerde ik hem afgelopen zondag bij het lesgeven voor IMC Weekendschool Den Haag. Diverse kids die thuis te weinig prikels krijgen mochten wij in hun leergierigheid stimuleren op het vlak van de journalistiek en podcasting in het bijzonder. Met een audiorecorder op de selfiestick spraken we wildvreemden op straat aan. Het leverde wat op, voor die kids en voor mij ook. Alleen al de onbevangen manier waarop zij hun vragen stellen vind ik zeer verfrissend.

Aanstaande zondag gaan we monteren.

Klassieke girlpower

NPO Radio 4 maakt een podcast over vrouwen uit de klassieke muziekgeschiedenis: Muziek is een vrouwelijk woord. Hoewel ik veel van muziek weet, muziek is zeg maar echt mijn ding, een wereld gaat voor mij open.

#6 – Florence Beatrice Price: Barrières en carrières in de Nieuwe Wereld Muziek is een vrouwelijk woord

Hoe zit het met de klassieke vrouwengeschiedenis aan de andere kant van de oceaan, in de Verenigde Staten? Eind 19e eeuw was een roerige periode voor Amerika: de nasleep van de Burgeroorlog, de industrialisatie, rassenverschillen. Een onrustige tijd, ook voor de kunst en cultuur. Wisten er Amerikaanse vrouwen naam te maken in de klassieke muziekwereld? Rebecca van der Weijde duikt met historica Agnes Cremers en musicologe Simone Leuven in het leven van Florence Beatrice Price, de eerste Afro-Amerikaanse componiste die voor een symfonieorkest schreef. Ook kijken ze naar de huidige situatie van vrouwen in de klassieke muziek en werpen ze een blik vooruit. Wat is het toekomstige ideaal?
 1. #6 – Florence Beatrice Price: Barrières en carrières in de Nieuwe Wereld
 2. #5 – Henriëtte Bosmans en Frieda Belinfante: De vrouwen van eigen bodem
 3. #4 – Lili en Nadia Boulanger: Succes en tragedie in Parijs
 4. #3 – Alma Mahler: Het 'probleem' van een femme fatale
 5. #2 – Clara Schumann en Fanny Mendelssohn: Wie lukt het wel, wie lukt het niet?

Virusfeiten

Het nadeel van radio en tv is vaak de beperkte tijd die er is om over onderwerpen te praten. Je voelt de tijdsdruk die er heerst. Soms is een spreker op tv goed voor slechts 3 antwoorden. Dat men daar zin in heeft!

Een podcast heeft het probleem van het tijdslot niet. Zo staat de podcast Virusfeiten in schril contrast met hoe er in talkshows over deze materie gesproken wordt.

#12 – De vismarkt in Wuhan is niet het hele verhaal Virusfeiten

Marion Koopmans zit alweer een tijdje in Wuhan. Ze maakte daar kennis met een gigantische studie waarin een groot deel van de Wuhanse COVID-patiënten in waren onderzocht. Dit soort studies brengen haar dichter bij het vinden van de oorsprong van het coronavirus, waarvoor ze in China is. In Nederland werden we opgeschrikt door rellen na het invoeren van de avondklok. Diederik Gommers had een dubbel gevoel: hadden ze niet voorkomen kunnen worden, als er meer transparantie was betracht in het maken van afwegingen door kabinet, OMT en andere deskundigen?
 1. #12 – De vismarkt in Wuhan is niet het hele verhaal
 2. #11 – Marion Koopmans vanuit Wuhan: corona-onderzoek is kwestie van lange adem
 3. #10 – De Britse variant is niet meer tegen te houden, wel te vertragen
 4. #9 – Wat wordt ons eigenlijk ingespoten? En wat doet een vaccin in je lichaam?
 5. #8 – Vaccineren zorgpersoneel is duivels dilemma (speciale live-uitzending op NPO Radio 1)

Oss en het virus

Oss was een van de brandhaarden van het coronavirus. Door 60 Ossenaren te interviewen is dit stuk geschiedenis gedocumenteerd in de podcast En toen begon de lente…. Een mooi staaltje geschiedschrijving, hoewel geschiedschrijving? Geschiedcasting is misschien een beter woord.

En toen begon de lente – Aflevering 3 En toen begon de lente

Aflevering 3 van de podcast-serie 'En toen begon de lente' uit Oss door Hertog Zout. Geïnitieerd door Muzelinck, mede mogelijk gemaakt door BrabantWonen.
 1. En toen begon de lente – Aflevering 3
 2. En toen begon de lente – Aflevering 1
 3. En toen begon de lente – Aflevering 2

Den Haag en het virus

Maar ook in mijn Den Haag wordt aan geschiedcasting gedaan. Zo maakte mijn Haagse collega Peter de Ruiter een serie over de gevolgen van Corona genaamd Coronacast. Beluister de hele serie via Peter zijn podcast Luisterdoc.

Dit is aflevering 1:

Inmiddels heeft het Haags Historisch Museum naar aanleiding van zijn podcast de expositie ‘Corona-collectie, Den Haag in lockdown’ ontwikkeld. Waar een podcast dus zoal toe kan leiden. Prachtig!

En laat ik tot slot ook nog de coronapodcast slash radioprogramma Radio Kras noemen waarvoor ik afgelopen maanden mijn masteringkunsten heb mogen inzetten.

Tot zover. De mazzel!

Wil je mijn artikelen en podcast Podpraatje ondersteunen middels een gift? Dat kan eenmalig of periodiek per maand, kwartaal of jaar.

Door Marco Raaphorst

podcastmaker, sounddesigner en muziekmaker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *