Categorieën
Nieuwsbrief

Podpraat #185 – vanaf nul

Met deze week: Amanda Palmer gaat podcasten, censuur op Adam Curry? Joe Rogan verslikt zich in de feiten, terugblik Podcastfestival en meer van die dingen…

Het is een veelgehoorde uitspraak dat je met een podcast altijd vanaf nul start qua aandacht. Naar mijn idee is dat slechts ten dele waar. Zo heeft een bekend persoon met veel volgers een (flink) streepje voor. Neemt niet weg dat er ook podcasters zijn die echt vanuit vriespunt zijn begonnen en succesvol werden.

Eigenlijk is het het beste om er vanuit te gaan dat alles mogelijk is. Jij doet het op jouw manier en er is geen reden om te gaan doemdenken. Aan gedachten als “dit zal wel niets worden” heb je niets. Laat ze dus als een wolkendek passeren, de gedachten van de duiveltjes in je kop.


Derde editie Podcastfestival groot succes ondanks pandemie

Stichting Podcastnetwerk kijkt tevreden terug op een geslaagde derde editie van het Podcastfestival. Ik citeer uit het persbericht:

Op 18 september kwamen makers uit het hele land bij elkaar voor een podcastconferentie in de Tolhuistuin in Amsterdam, verdeeld over drie tracks om de mensenstromen zoveel mogelijk te kunnen controleren. Op 19 september vond het Podcastfestival plaats in vier steden tegelijk: Groningen, Utrecht, Amsterdam en Utrecht hadden ieder hun eigen programma dat ook nog eens online te volgen was. Voor het eerst was een deel van het programma in het Engels. 

Zelf vond ik het ook een geslaagd festival. Op vrijdag volgde ik de Innovatie track. De volgende dag heb ik een paar sessies online begluurd. Dat leverde toch wat frisse nieuwe inzichten op waar ik komende tijd vast nog eens op terug zal komen. Alle sessies van de 19e zijn ook online terug te kijken.

Interessant vond ik ook de sessie met Alix Spiegel van NPR die gisteravond, donderdag 24 sept 2020, werd ingehaald omdat het op het laatste moment tijdens het festival niet kon doorgaan.

Zo haalde Alix het begrip signposting aan. Ik had er nog nooit van gehoord. Signposting, zo bleek, is een methode om de luisteraar bij de les te houden. Jij als maker, als voice-over, bent de gids voor de luisteraar. Je moet je dus afvragen of alles wel duidelijk voor de luisteraar is. Met name omdat ze vaak in de auto zitten wanneer ze luisteren en al gauw iets zullen missen door de verspreidde aandacht.

Tegelijkertijd klinkt het dogmatisch en suf om de luisteraars altijd aan de hand mee te nemen. Je hoeft zeker niet de regels van anderen te gaan opvolgen wat mij betreft. Sterker nog: wat zou je denken van een podcast die JUIST de luisteraars in verwarring laat? Leuk hoor. Laat die hersenpan van de luisteraar maar borrelen. Prikkel de luisteraar, beledig de luisteraar zo je wilt.

Of neem ze aan de hand mee.

Alix liet tussendoor ook vallen dat ze snakte naar nieuwe manieren van storytelling. Ik ben het daar dus zeer mee eens. Podcasting leent zich voor experimenten net zoals dat voor muziek en de kunst ook geldt. De vernieuwing komt altijd van diegenen die het net even anders doen, die de dogma’s niet opvolgen.

Ook goed was haar opmerking, geleerd van Ira Glass, dat je als interviewer jouw eigen gedachten over de geïnterviewde moet uitspreken. Dus als de geïnterviewde een bepaalde indruk op je wekt, of je valt bepaalde dingen op, dan moet je dat voor de luisteraar bekend maken omdat volgens Ira en Alix de luisteraar dat van je verwacht aangezien deze het ook voelt. Een interessante gedachte waar ik ook de kanttekening bij stel dat het omgekeerde doen ook zin heeft. Ik zou proberen er zo min mogelijk een dogmatische regel van te maken. Het is goed om je van dit soort “regels” bewust te zijn en deze soms (of vaak!) ook weer bewust te negeren.

Alix tipte nog een bijzondere podcastaflevering die ze maakte over empathie. Ik vind hem erg goed:

Wat wel opvallend is aan deze vorm van storytelling is hoe goed het ook gemaakt is, het pusht de luisteraar een bepaalde kant op. Ik ben dat ook geneigd te doen. Tot conclusies komen, leermomenten inbouwen enzo. Kortom: dominee spelen. Toch wil ik proberen dat losser te benaderen, door de waarheid op de middenstip te laten liggen.

Ook interessant tijdens het festival was de aandacht die Tatjana Wehrmann en Sander Smale kregen voor hun podcast De Witte Stok. Een podcast over blinden die in de podcastenarij hun hart kunnen ophalen. Lees bijvoorbeeld het stuk bij de VPRO:

https://www.vprogids.nl/2020/38/inhoud/artikelen/p16-Naar-het-land-der-blinden.html

En op One World:

https://www.oneworld.nl/lezen/lifestyle/niet-iedereen-is-welkom-in-podcastland/

Ook het radioprogramma Nieuwsweekend besteedde er aandacht aan:


Ook volgend jaar zal er weer een Podcastfestival plaatsvinden. Via de nieuwsbrief van het Podcastnetwerk blijf je op de hoogte.

Amanda Palmer gaat podcasten

Amanda Palmer is een van de artiesten die heel succesvol werd door A. alles op haar eigen DIY-manier te doen en B. via Patreon goed geld te verdienen. Op dit moment heeft ze bijna 15.000 patrons die 1 dollar of meer per creatie betalen.

Laura Jane Grace: Punk Guilt The Art of Asking Everything

Amanda Palmer presents an intimate conversation with Laura Jane Grace. Recorded March 15, 2019 in Austin, TX. Laura Jane Grace is the founder, lead singer, songwriter and guitarist of the punk rock band Against Me!They’ve come out with 7 studio albums. Grace is one of the first highly visible punk rock musicians to come out as transgender and has become an outspoken advocate for transgender awareness. Her column Mandatory Happinesswas published by Vice for years.  Her autobiography is entitled, "Tranny: Confessions of Punk Rock's Most Infamous Anarchist Sellout." Her debut solo album “Bought to Rot” was released in 2018. Her new album “Stay Alive” is out now on Polyvinyl Records. We talk about enjoying music as an individual, musicians working in cycles, the relationship between speed and creativity, and punk guilt. @LauraJaneGrace  www.laurajanegracemusic.com Stay Alive:https://www.polyvinylrecords.com/product/stay_alive Bought to Rot:https://www.bloodshotrecords.com/album/bought-rot Against Me!:https://www.againstme.net Tranny: Confessions of Punk Rock's Most Infamous Anarchist Sellout:https://againstme.myshopify.com/collections/everything/products/laura-jane-grace-tranny-hardcover-book   No ads.No sponsors.No censorship.We are the media. Exclusive content is available to Patrons only. Go to Patreon.Become a member. Get extra stuff. Join the community at amandapalmer.net/podcast
  1. Laura Jane Grace: Punk Guilt
  2. BJ Miller: An Expert on Death Talks About Life
  3. Lenny Henry: Humor, Trauma, and Flipping the Cosmic Spatula
  4. Elizabeth Lesser: Bullshit is Everywhere
  5. Introducing… Everything

Net als ik gebruikt Amanda Creative Commons licenties vaak voor haar werk.

Wordt Adam Curry gecensureerd door Spotify?

In Podpraat #183 kwam Adam Curry’s Podcastindex ter sprake, juist bedoeld om de gecensureerde podcast door bv Spotify en Apple ook aandacht te blijven geven. Een paar weken later las ik op Reddit ‘Why was ‘No Agenda Podcast removed from Spotify this morning?’

James Cridland haalde de kwestie op Mastodon aan:

En er was gedoe rondom Joe Rogan, zo liet Podnews deze week weten:

Joe Rogan has apologised after spreading false information about the Portland bushfires, for which he was widely criticised. On Twitter he says he repeated false news without looking into it, adding “That won’t happen again. I’m sorry.”

False information, alternatieve feiten, het is wel een dingetje tegenwoordig. Aan de ene kant interessant, aan de andere kant zeer beangstigend.

Nieuwe updates voor de Podcast app in iOS14

De wijzingen voor de Podcast app in de iOS14 update heeft Podnews inclusief screenshots in een artikel opgesomd:

https://podnews.net/article/ios14-apple-podcast-app-updates

Opvallend is dat Apple met die widgets Android gaat naäpen.

Tot zover! De mazzel!

De podcast maakt een opmars in Nederland. Wil je meer weten over podcasting en door mij op de hoogte gehouden worden? Elke vrijdagavond om 8 uur lever ik een boel interessant lees- en luistervoer voor het weekend. Abonneer je per e-mail:

Wil je deze wekelijkse Podpraat-nieuwsbrief met een kleine financiële bijdrage ondersteunen? Kijk op Petje.af/podpraat voor de mogelijkheden.

Door Marco Raaphorst

podcastmaker (VERVORMER), sounddesigner en muziekmaker (MELODIEFABRIEK)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *