Podpraat #161 – waar doe je het allemaal voor?

Het is goed om jezelf de essentiële vragen te stellen. Je eigen drijfveren te onderzoeken. Met name als de dingen misschien niet (meer) goed voelen.

Het kan erin resulteren dat je moet kappen met het maken van een podcast. Misschien maak je er wel nooit meer een. So be it. Het is niet erg om te stoppen. Een dipje kan een goed signaal zijn om de zaken radicaal anders aan te pakken. Niets zo veranderlijk als de mens, als het leven. We maken het nu aan den lijve mee. Het dwingt ons na te denken wat echt belangrijk is.

Als je jong bent dan sta je al snel in vuur en vlam, maar als je vaker met dat bijltje hebt gehakt dan veranderen er toch behoorlijk wat zaken. Je herkent de herhaling van zetten, het kuddegedrag, het elkaar nalullen, de bedachte “authenticiteit” enzo verder.

Maar goed, zeg nu eens eerlijk: doet jouw podcast er echt toe?


Nerd alert: 301 redirect

Naar aanleiding van mijn betoog over de Open Podcast Directory die ik in de vorige Podpraat noemde, stuurde Hajo Magré een reactie per e-mail:

“Het voordeel van deze methode is dat je bij een wijziging van de RSS-feed alleen de DNS hoeft te wijzigen ipv de feed te laten redirecten voor bestaande abonnees tot in de eeuwigheid en de nieuwe feed aan alle podcastservices zult moeten doorgeven. Kortom: op één centraal punt wordt de feed geregeld. Onwijs slim en gemakkelijk dus!”

Tot in de eeuwigheid redirecten is niet nodig hoor. Dan zou je dus nooit van je oude abonnement bij een provider af kunnen. Het principe is dat op een goed moment – juist vanwege die redirect – alle podcastservices WETEN dat je bent verhuisd.

Het is namelijk niet alleen een pure doorstuuractie, zo’n redirect; bij de juiste redirect staat er ook iedere keer bij DAT het een redirect is (in technische termen: dat staat in de HTTP-headers die automatisch meegestuurd worden).

Als het goed is, is die redirect namelijk een zogeheten 301 moved permanently, waardoor de podcatchers weten dat ze in het vervolg ergens anders moeten zijn – en hun database met die nieuwe url voor je feed bijwerken. Je oude feed (met redirect erop) bezoeken ze dan helemaal niet meer en die kun je na enkele weken rustig laten vervallen.

Twee vliegen in 1 klap dus: je redirect ze automatisch EN je hoeft ze niet allemaal aan te schrijven dat je verhuisd bent. Dus het is misschien een tikkeltje minder gecompliceerd dan je doet voorkomen ;-). Ik dacht ik geef dat nog even mee…

Goed punt! Ik weet niet of alle apps en services de feed zullen updaten maar het zou wel moeten inderdaad vanwege de 301 HTTP response status code.

Podcastclub stromend

Gisteravond ergens online on the interwebz:

Stenders & Blokhuis exclusief op JUKE

Rob Stenders en Leo Blokhuis maken voor JUKE een exclusief platform rondom muziek.

Rob Stenders en Leo Blokhuis graven onder de oppervlakte van de popmuziek en nemen luisteraars mee in hun rabbithole naar popmuziek wonderland. Luisteraars vinden op het platform alle digitale muziekstreams van Stenders en Blokhuis én hun wekelijkse podcasts.

Spreekbuis

Jammer dat de podcasts van JUKE niet open zijn en dus niet zijn te beluisteren via de podcastapps. Dat kan alleen online of via de Android of iOS-app van JUKE.

Woest dwars door Arnhem met Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen nam de heren van Woeste Meuk, Nico Dijkshoorn en Tim Knol, op sleeptouw door zijn geboorteplaats Arnhem. Van Roosmalen wijst ze op alle lelijkheid die hij juist mooi zegt te vinden. Nico lijkt hem te geloven. Ik niet, of althans een beetje, want cynisme is bij hem nooit ver te zoeken.

Lachen om de lelijkheid, om de lulligheid, om de voordehandliggendheid, om de beperkte fantasie, om de wansmaak, om de liefdeloosheid. De tragiek van de mens wordt door Marcel maar wat graag op een sokkeltje gezet.

Luister naar een uitgesproken Björn van der Doelen

Ik blogde het ook op mijn marcoraaphorst.nl vandaag:

Mijn eerste podcast heette Uitgesproken. Ben toen zo dom geweest om het domein uitgesproken.nl niet te registreren. Dat heeft BNN/VARA jaren later gedaan. Waar ze overigens he-le-maal niets mee doen trouwens… !

Want ik ben dol op uitgesproken mensen. Dwarse meningen, beetje rebels, leven in de brouwerij in plaats van alles maar een beetje meningloos over je heen laten komen. Je hebt toch een brein? Dan vorm je toch een eigen mening? Je hebt toch een eigen smaak? Koester de verschillen! Lang leve “daar denk ik heel anders over!” Lang leve “daar vind ik geen ene flikker aan!”

Zodoende zat ik, vlak voordat de quarantainemaatregelen in Brabant werden afgedwongen, met de eigenzinnige muziekmaker Björn van der Doelen achter mijn recorder. Dat werd een goed gesprekkie over zijn muziek en drijfveren. Ik knipte het op in 2 delen:

zeg…. tot zover! De mazzel!

Wil je mijn artikelen en podcasts ondersteunen middels een gift? Dat kan eenmalig of periodiek per maand, kwartaal of jaar.

Door Marco Raaphorst

podcastmaker, sounddesigner en muziekmaker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *