Podpraat #113 – gastcurator Hajo Magré

Hoe hard moet je je podcast eigenlijk maken? Wanneer is het té hard? Kan het ook te zácht zijn? Zijn daar eigenlijk regels voor? En hoe denken de makers van podcasts daarover?

Ik was zelf nieuwsgierig naar dit onderwerp en dus heb ik het een en ander uitgezocht en vergeleken. Van het een kwam het ander – nu sta ik opeens met een verhaaltje in Marco’s Podpraat. Dank, Marco!


Foto van CoWomen op Unsplash

De eerste keer dat mij iets opviel aan het geluid van een podcast, was toen iemand mij er eentje tipte die ik echt heel zacht vond. Zelfs met mijn telefoon op maximaal kon ik hem, met oortjes in, in de trein, niet verstaan. Terwijl een andere podcast die je daarna start, soms weer zo knetterhard is dat je de neiging krijgt je koptelefoontje uit je oren te rukken.

En dat moet elke maker natuurlijk lekker zelf weten: de podcast is een open platform – dat ook wel gebaat is bij niet teveel regels. Toch?

Ik sprak en mailde hierover met een aantal Nederlandse podcastmakers, zoals David Achter de Molen (Klap van de Molen), Botte Jellema (Eeuw van de Amateur), Dion Posdijk (KINK) en uw uitgever, Marco Raaphorst (VERVORMER).

De meningen zijn enigszins verdeeld, maar de meeste makers vinden op zijn minst dat podcastmakers goed moeten letten op de verstaanbaarheid van hun podcast.

Norm van Apple

Wat bijna niemand lijkt te weten, is dat er een min of meer officiële richtlijn is van Apple. Een sterke aanbeveling noemen ze het:

We strongly recommend that the audio signals are pre-conditioned in such a way that the overall loudness remains around -16 dB LKFS, with a +/- 1 dB tolerance and that the true-peak value doesn’t exceed -1 dB FS. 

In goed Nederlands: Apple wil graag dat je je podcast aanlevert op -16 LUFS, schommelend tussen 1 LUFS erboven of eronder. En met een peak limiting op -1 dB. (Ter info: LKFS en LUFS zijn nagenoeg hetzelfde.) 

Spotify hanteert ook een norm; niet specifiek voor podcasts, wel voor audiocontent in het algemeen.

Maar: bijna geen enkele podcastmaker houdt zich aan welke norm dan ook. Ik deed een tamelijk willekeurige steekproef aan podcasts, prikte een willekeurig fragment uit elke podcast, en noteerde het gemiddelde in LUFS:

  • Een podcast van NPR, de Amerikaanse publieke omroep: -17 LUFS
  • Een willekeurige aflevering van Newsroom van BNR: – 20 LUFS
  • De Brand in het Landhuis: -16 LUFS
  • Een willekeurige podcast van KINK: -10 LUFS
  • VERVORMER van Marco Raaphorst: -16LUFS
  • Een willekeurige aflevering van Man met de microfoon: soms -16, soms -28 LUFS (al pakte ik misschien niet de meest representatieve aflevering)
  • Klap van de Molen: -19 LUFS
  • Eeuw van de Amateur: -14 LUFS

Conclusie: Nederlandse makers lijken maar wat te doen. Ik wil daar helemaal geen politieagent over spelen hoor – ik vind dat iedere podcastmaker daar lekker vrij in moet blijven.

Waarom werken met een norm (al dan niet die van Apple)?

Er zijn wel wat redenen te noemen waarom zou je je wél aan een bepaalde norm zou houden. Ten eerste: voor de luisteraars is het fijn als de ene podcast in hun app niet heel hard binnenkomt en de volgende heel zacht. Ten tweede: als je commercials in je podcast hebt is het fijn voor je luisteraar als die commercials niet veel harder of zachter zijn dan de rest.

Loudness en podcast mastering – de podcast

Ik maakte over bovenstaande onderwerp ook een podcast, waarin ik de vergelijking tussen alle genoemde podcasts laat horen. En daarna volgde een howto-aflevering voor als je wilt weten hoe je het masteren van je podcast zelf kunt aanpakken, met enkel gratis plugins. Zoek in je favoriete podcast-app naar Tussen de Oren en luister naar afleveringen 8 en 10. (Directe links: Spotify / Apple Podcasts / overig).

Audiodroom

Ik ben Hajo Magre, en ik help – onder de naam Audiodroom – iedereen met een goed verhaal bij het maken van podcasts. Wil je daar meer over weten? Kijk dan op mijn website.

Wil je mijn artikelen en podcasts ondersteunen middels een gift? Dat kan eenmalig of periodiek per maand, kwartaal of jaar.

Door Marco Raaphorst

podcastmaker, sounddesigner en muziekmaker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *