Regie (van een podcast)

Een goede podcast verleidt de luisteraar. Dit vraagt om een regisseur met supervisie op het verhaal, de stemmen, de muziek en het sounddesign.

De basis van (vrijwel) elke podcast is het verhaal dat verteld wordt. Alles moet ten dienste van dat verhaal staan.

Een goed verhaal zuigt de luisteraar een onbekende werkelijkheid in. Een goed verhaal zet de luisteraar op het verkeerde been, zet overtuigingen onder druk, geeft een andere kijk op de zaak… om kort te gaan: een goed verhaal doet iets met de luisteraar.

Daarbij is het van belang dat de sprekers goed uit hun woorden komen, dat de editing lekker loopt, dat de stemmen goed verstaanbaar zijn en dat de muziek en het sounddesign op maat gemaakt zijn en een geheel vormen. In muziektermen: een podcast moet swingen.

Mijn creatieve supervisie

Regie is een dienst die ik, Marco Raaphorst, lever. Ik neem als regisseur de creatieve supervisie op me om tot een mooie podcast of podcastreeks te komen.

Deze dienst, met name nu in coronatijd, lever ik op afstand. Ik zet Google Docs in voor het schrijven van scripts. Gezamenlijk editen van een document is hiermee uitstekend mogelijk. Google Drive gebruik ik voor het uitwisselen van audiofiles en het centraal beheren van de muziek- en geluidenbibliotheek. En Zoom zet ik in voor het delen van de montage/editing en voor het voeren van online overleg.

Voorbeeld: Wim de Bie: de Radio Jaren – van uitlaat tot podcast

Op verzoek van VPRO RadioDoc maakte ik in 2017 een portret van Wim de Bie, waarvoor ik tekende voor de totale productie (regie, interviews,¬†editing en mixage): ‘Wim de Bie: de Radio Jaren – van uitlaat tot podcast’:


Klinkt dit interessant en wil je meer weten?